top of page

Piata de echilibrare in 2024

Nivel 3

Baze Pech

17 aprilie 2024

Piata de echilibrare este cea mai perfectionata piata de energie electrica, ea facand legatura intre partea comerciala si partea tehnica a pietei de energie electrica.

Alcatuita din mai multe componente, fiecare cu importanta sa, are un impact major asupra activitatii tuturor companiilor active in piata de energie electrica din Romania.

Astfel, componenta de notificari fizice are dezvoltata o platforma proprie (de scheduling) care este obligatorie de a fi utilizata de catre toate partile responsabile cu echilibrarea. Toti participantii la piata de energie electrica din Romania sunt obligati sa-si asume responsabilitatea echilibrarii prin creerea unei parti responsabile cu echilibrarea proprii sau delegarea acestei responsabilitati catre o terta parte inregistrata ca parte responsabila cu echilibrarea.

Componenta de ofertare pe piata de echilibrare este ea insasi o platforma complexa, care colecteaza si verifica oferte pentru piata de echilibrare pentru fiecare tip de reglaj si fiecare directie de reglaj. Cea mai complexa componenta a acestei piete o reprezinta creerea ordinii de merit pentru fiecare tip de reglaj in parte, existand ordine de merit separate pentru crestere si reducere de putere. Trebuie sa mentionam componenta de selectare a energiei de reglaj, ce face posibila echilibrarea productiei cu consumul de energie electrica si respectiv pastrarea cat mai constanta a frecventei de functionare a sistemului energetic national. Nu trebui sa uitam calculul de decontare, componenta care are un impact major asupra costurilor de productie si furnizare; intelegerea algoritmului utilizat pentru decontare fiind de o mare importanta pentru toti participantii la piata.

De asemenea, odata cu aparitia unor agregatori care vor putea participa si la piata de echilibrare prin mult asteptata dezvoltarea a conceptului de demand response, numarul de participanti la piata de echilibrare va creste exponential, ceea ce va duce la o crestere a importantei aceste piete in portofoliile participantilor la piata.

Curricula de pregatire

 

 • Descriere generala a mecanismului pietei de echilibrare; intelegerea importantei echilibrarii productiei cu consumul de energie electrica;

 • Prezentare tipuri de reglaj; conceptul de UD, FSE, PRE; agregarea in PE; capacitate pentru echilibrare

 • Notificari fizice (schimburi bloc, productie, consum, UD, schimburi externe

 • Declaratii de disponibilitate

 • Ofertarea pe piata de echilibrare (tipuri oferte, limite, strategii)

 • Ordinea de merit (cum se creaza, exemplu)

 • Selectarea energiei de reglaj din ordinea de merit

 • Conceptul de agregator in piata de echilibrare

 • Calculul de decontare al pietei de echilibrare

 • Date publice privind piata de echilibrare

 • Analiza evolutiei in timp a pietei de echilibrare

 • Asteptari viitoare

Costul cursului

1600 lei/persoana ;

Discount pentru membrii AFEER:  

                              1040 lei/persoana

bottom of page